lauantai 4. toukokuuta 2013

Sormet mullassa ja kasvimaa laatikoissa

Tänään sain viimeinkin järkkäiltyä lavakaulukset pihalle kasvimaaksi. Aloitettiin vappuna myös uuden kasvihuoneen pohjatyöt, mutta siitä sitten ihan erikseen myöhemmin :)

Paikalla oli alunperin villiintynyt mansikkamaa, joten ensin täytyi repiä iso kasa vanhaa haperoa mansikkamuovia pois. Kylläpä niiden alla kuhisi muurahaisia! Mies kuori tämän jälkeen mönkijällä päällimmäisen rikkaruoho-/mansikkakerroksen pois. Sitten kaivettiin kasvihuoneen pohja, joten seuraavana hommana piti siirtää kaivuutyön sivutuotoksena syntynyt multakasa kottikärryillä pois. Eikä kaivuuhommat siihen loppuneet...

Piha ennen muokkausta.
Piha "tasoittelun" jälkeen.

Kun kasvihuoneen paikka oli tiedossa, mittasin sen ja kasvilaatikoiden väliin noin metrin tilaa. Mahtuupahan kulkemaan kottikärryillä ja ruohonleikkurin kanssa ohi :) Sommittelin laatikot niin, että ne tulivat pareittain ja väleihin jäi kottikärryjen mentävä aukko eli noin 70 cm. Suunnittelin, että porkkanat, salaatit, ruohosipuli ja hopeasipuli tulisivat lähimmäs kasvihuonetta. Seuraavaan kahteen laatikkoon laitan myöhemmin perunaa ja viimeisiin kahteen maissia.

Kasvilaatikot sommiteltuna paikoilleen. Myös kasvihuoneelle kaivettua paikkaa näkyy oikeassa laidassa hieman.

Kuvassa laatikot vielä hieman kenottavat, kun otin kuvan ennen suoristelua ;) Ennen kuin pääsin mitään kylvämään piti laatikoiden pohjat laittaa kuntoon. Kavoin siis laatikoiden sisältä maata pois vielä 10-15 cm. Pohjalle laitoin juuriestekankaan ja mullat sitten siihen päälle. Käytin valmiiksi lannoitettua multaa eli aloitan kastelulannoituksen sitten myöhemmin kesällä.Kyllä muuten menee yllättävän paljon multaa yhteen kasvilaatikkoon! 3 kappaletta 50 litran säkkejä ja silti jäi pikkuisen vajaaksi. Eli multaostoksille täytyy vielä lähteä, sillä ostamillani kahdeksalla säkillä ei pitkälle pötkitty :D

Nella napottaa työnjohtajana.


Olen myös jonkin aikaa miettinyt, että mitä ihmettä sitä laittaisi kasvamaan meidän ja naapurin avoimelle rajalle. Sitten keksin, että maa-artisokkahan olisi hyvä, sillä se kasvaa korkeaksi, tekee sievät kukat ja sen mukulatkin ovat vielä syötäviä.

Maa-artisokka. Kuva osoitteesta: http://vihreatupa.blogspot.fi/2011/08/maa-artisokka-kukkii-ja-kukoistaa.html
Lähdin siis etsimään maa-artisokan mukuloita ympäri kyliä ja puutarhaosastoja. Enkä löytänyt mistään. Mutta  yllättäen äkkäsinkin mukuloita ruokakaupan vihannesosastolta. Toivottavasti itävät :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän jotain viestiä niin mie vastailen :) Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Epäasiallisia kommentteja en valitettavasti julkaise. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...