tiistai 13. elokuuta 2013

Vinkkejä vesimelonin kasvatukseen

Ajattelin kirjoitella vähän vinkkejä ylös niille, joita vesimelonin kasvatus kiinnostaa. Itse olisin nimittäin tarvinnut niitä viime vuonna eikä ohjeita löytynyt kovinkaan hyvin  :)

1. Valiste lajike, joka tuottaa satoa nopeasti, esimerkiksi Sugar Baby. Tavalliset kaupan vesimelonista otetut siemenet eivät kasva niin nopeasti, että ne ehtisivät tuottaa satoa Suomen lyhyen kesän aikana.

2. Kylvä siemenet pussin ohjeen mukaan. Kylvö tehdään aikaisin (maaliskuun lopussa-huhtikuun alussa), sillä vesimelonin kasvuaika on pitkä. Itäminen tapahtuu parhaiten lämpimässä (25-30 astetta). Meillä lämpimin paikka on saunan pukuhuone, toiset idättävät lattialämmityksen päällä. Taimet lähtevät yleensä nopeasti kasvuun.3. Taimet vaativat paljon valoa. Voit kehitellä niiden avuksi "peilin" pahvilaatikosta ja foliosta.4. Kun taimissa alkaa näkyä sirkkalehtien lisäksi oikea lehtipari, kouli taimet omiin ruukkuihinsa tai vaikka maitotölkkeihin, joissa on reiät pohjissa. Lisää pohjalle mullan sekään myös hieman lannoiterakeita, esim. kanankakkaa. Varo taimien juuria, sillä muiden kurkkukasvien tavoin ne ovat herkät. Älä istuta taimea syvemmälle kuin se alunperin oli, sillä kurkkukasvit eivät yleensä kasvata maan alle jäävään varteen lisää juuria, pahimmillaan varsi saattaa jopa alkaa mädäntyä.

5. Kun taimissa on kolme kasvulehteä sirkkalehtien lisäksi, katkaise latva, näin taimet haaroittuvat. Älä siis poista kaikkia lehtiä vaan pelkkä latva. Kun haaroissa on 3 lehteä, latvo ne uudestaan. Latvominen nopeuttaa kukkien muodostumista.

6. Istuta vesimelonit kasvihuoneeseen toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa riippuen lämpötilasta. Tee ensin karaisu ulkoilmaan ja voimakkaaseen valoon asteittain. Vesimelonin juuret ovat arat kylmälle ja mullan pitäisi olla yli 16 asteista, mieluiten lämpimämpää. Itse olen suojannut taimet harsolla ennen kuin kelit kunnolla lämpenevät. Multa kannattaa lannoittaa kauttaaltaan hyvin jo ennen istutusta ja taimia istuttaessa voi kuoppaan laittaa esim. kanankakkaa. Jatkolannoituksen voi tehdä heinäkuusta alkaen vaikka sekoittamalla nestemäistä lannoitetta kasteluveteen silloin tällöin.

7. Voit antaa taimien kasvaa maata pitkin tai tukea ne ylös päin kurkkujen tavoin. Itse olen kokeillut molempia tapoja. Jos taimien antaa kulkea maassa, ne valtaavat paljon pinta-alaa. Kun tukee taimet ylös päin, ne vievät huomattavasti vähemmän tilaa. Olen tehnyt tukinaruun lenkkejä, joihin kehittyvät hedelmät voi tarvittaessa tukea, mutta eipä niille ollut tarvetta. Jotenkin taimet vain jaksavat kannatella hedelmiä omin voimin o.O

8. Kesäkuun lopulla taimet alkavat tehdä kukkia, sekä hede- että emikukkia. Hedekukkia alkaa ilmestyä ensin ja emikukkia (joissa on melonin alku tyvessä) alkaa ilmestyä pian tämän jälkeen.Taimet vaativat pölytyksen ja se täytyy yleensä tehdä käsin, sillä kasvihuoneessa ei pörrää tarpeeksi hyönteisiä. Emikukka on auki vain yhden päivän, joten täytyy toimia ripeästi. Irroita hedekukka ja sen terälehdet, tämän jälkeen tupsuta sillä emikukkaa tai tee pölytys pensselillä. Kukinnan aikana lämpötilan tulisi olla vähintään 21 astetta, jotta hedelmöitys tapahtuu. Jätä vain yksi meloni kehittymään yhtä haaraa kohden.

 Hedekukka.

Emikukka.

Emikukka kuihtuu ja vesimelonin alku alkaa riippumaan alas päin, kun pölytys on onnistunut.

9. Jos hedelmät ovat kosketuksissa maan kanssa, laita niiden alle esim. lautanen ylösalaisin. Muuten hedelmät saattavat mennä huonoksi. Sitten vain odotellaan sadon kypsymistä. Hedelmät saattavat alussa kasvattaa kokoaan hyvinkin ripeästi. Vesimeloni on kypsä, kun siitä kuuluu kumea ääni pintaa koputettaessa.

Taimet vaativat paljon vettä ja kastelu kannattaa tehdä varhain aamulla tai myöhään illalla, jotta kasvi ehtii imeä veden eikä se haihdu lämmön vaikutuksesta.
Itse sain kolmesta taimesta kolme melonia. Kaikki muut alut kuivettuivat pois. Ehkä kasvi ei jaksa kasvattaa kuin yhden hedelmän per taimi, tiedä sitten. Ensimmäinen meloni maisteltiin elokuun puolella ja hyvää oli :)
Jos jotain jäi epäselväksi tai kertomatta niin huomautelkaa ihmeessä :) Toivottavasti tästä on jollekulle hyötyä!

31 kommenttia:

 1. Hyviä ohjeita ! Olet saanut kasvatettua ison vesimelonin, se ei ole mitenkään helppoa. Hyvä sinä !

  VastaaPoista
 2. Kiitos :) Ihan hyvinhän tuo onnistui viime vuoden epäonnistuneen kokeilun jälkeen.

  VastaaPoista
 3. Oi kiitos kiitos kiitos! Kerrankin selkeät ohjeet että tämmöinen paksupäinenkin ymmärtää! :)

  VastaaPoista
 4. Hyvä, jos vinkeistä on apua :) Itse olisin (myös paksupäisenä) tällaiset ohjeet tarvinnut toissakesänä ;D

  VastaaPoista
 5. Ostin tänään siemeniä ja tänne sitten eksyin ohjeita lukemaan. Kiitos ohjeista!!

  VastaaPoista
 6. Ole hyvä vain Terhi ja kiva että löysit blogini! Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä :)

  VastaaPoista
 7. Nonni, nyt on taimet latvottu ja toistaiseksi kaikki hyvin.Käyn aina täällä fiilistelemässä ja haavelemassa tulevasta sadosta.Kiitos hyvästä ohjeesta.Sugar baby on lajikkeeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kaikki sujuu hyvin ja pääset fiilistelemään sitä omaa satoakin. Muutaman viikon päästä varmaan kukkivat jo eli silloin kannattaa olla kärppänä pölyttelemässä ;)

   Poista
 8. Kiitos selkeistä ohjeista,joita aion noudattaa ensi vuonna. Sain keväällä kauan odottamani kasvihuoneen, jonne istutin tyttäreni toivomuksesta vesimelonin. Alkuun kasvu oli hidasta, mutta vauhtiin päästyään vesimeloni kasvatti reilusti vartta. Istutin taimenet kuten muutkin kasvit mustaan suorakaiteen malliseen rakennusastiasn ja annoin varsien kasvaa laatikosta yli. En edes ajatellut, että varret voisivat kasvaa myös ylöspäin. Muistin nähneeni joskus Kreikassa kuinka vesimelonit kasvoivat maassa. Kasvihuoneessani on hiekkapohja.
  En älynyt, että kukkia tietsti pitäisi hedelmöittää eli en itse tehnyt pölytyksen eteen mitään. Iloksemme kuitenkin jotkut pörriäiset ovat pölytyksen tehneet ja tällä hetkellä on kasvamassa kolme vesimelonin alkua. Ovat vielä hieman nyrkkiä pienempiä. En sitten tiedä, kerkeävätkö vielä kasvaa kun kuitenkin on jo elokuu. Mutta jos siis nyt tällä tietämyksellä ja kasvatuksella vielä saamme satoa, niin varmasti laitan vesimelonia kasvamaan myös ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Hyvin olet onnistunut, jos vesimelonin alkuja on kolme vaikka alkukesä oli niin kylmä. Toivottavasti näistä ohjeista saat jotain vinkkiä ensi vuodelle. Mitään virallisia ohjeitahan nämä eivät ole, ihan omia huomioita vain :) Hyvää loppukesää!

   Poista
 9. Kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeista myös minun puolestani! Yhtä asiaa mietin: kun koulit taimet ensimmäisen kerran, istutitko ne samaan syvyyteen vai vähän syvemmäs (niin kuin tomaateille tehdään)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips! Istutin taimet samaan syvyyteen (muistaakseni..). Kurkkukasvit eivät yleensä nimittäin tykkää siitä, että varsi istutetaan mullan alle. Ne eivät siis ala kasvattaa lisää juuria varresta vaan saattavat jopa alkaa mädännyttää mullan alle istutettua vartta :( Onnea vesimelonien kasvatukseen ja toivotaan oikein lämmintä säätä, joka olisi meloneille suotuisa :)

   Poista
 10. Kiitos näistä ohjeista! Yritin viime kesänä kasvattaa vesimelonia ja sain taimet tapettua heti alussa. Samoin meinasi käydä nyt, mutta sain ne virkoamaan. Ilmeisesti mulla pitää olla koko ajan märkää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips! Kuten kaikki kurkkukasvit, myös vesimeloni tykkää kosteudesta. Mullan ei kuitenkaan kannata olla märkää koko ajan, sillä se saattaa mädättää juuret. Kastelu kerran päivässä pitäisi riittää. Myös veto saattaa saada taimet nuupahtamaan, joten tarkista etteivät taimet saa vetoa ikkunasta.

   Toivottavasti tule hyvä ja lämmin kesä, jotta vesimelonisi menestyvät! :)

   Poista
 11. Kiitoksia ohjeista! On varmaan jäänyt kastelupäivä väliin... Nyt täytyy olla skarpinpana!

  VastaaPoista
 12. Kiitti selkeistä ja seikkaperäisistä ohjeista. Viime kesänä melonista tuli kananmunaa pienempi, nyt yritän näillä vinkeillä vähän isompaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti onnistut tänä kesänä paremmin! :) Riippuu toki paljon säistä, että miten vesimelonin kanssa onnistuu...

   Poista
 13. Kiitos upeista ohjeista! Ilman niitä tuskin olisin onnistunut. Laitoin viisi tainta kasvusäkkeihin kasvihuoneeseen ja isoja meloneja on jo kolme ja ainakin 10 pienempää. Kukkiakin riittää joka päivälle pölytettäväksi. En malta odottaa että pääsee maistelemaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että onnistuit! :) Hyvää kesän jatkoa ja sadon odottelua!

   Poista
 14. Kiitos mahtavista ohjeista! Nyt on jo taimet hyvässä kasvuvauhdissa mutta viitaten kohtaan 5, pitääkö minun katkaista latva niin ettei yhtäkään lehteä jää? Ensimmäistä kertaa kasvatan joten rautalangastahan tämä täytyy vääntää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Älä poista kaikkia lehtiä vaan pelkkä latva :) Jos sulla on taimissa vasta sirkkalehdet niin odota, että niiden lisäksi on 3 lehteä ja katkaise latva sitten. Jäljelle jää siis sirkkalehdet ja 2 kasvulehteä :)

   Poista
 15. Mahtavaa, että olet tehnyt näin selkeät ohjeet. Kiitos :) Mietin tässä mahtuuko tomaatit ja vesimelonit samaan kasvihuoneeseen. Tai lähinnä, että eihän niistä ole toinen toisilleen haittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Mulla on tomaatit, kurkut, vesimelonit, paprikat ja munakoisot olleen sulassa sovussa samassa kasvihuoneessa useampana vuotena :) Eli minun kokemuksen mukaan tulevat toimeen. Joskus kuulee sanottavan, että kurkkua ja tomaattia "ei saisi" kasvattaa samassa kasvihuoneessa, mutta itse en ole havainnut mitään ongelmaa.

   Poista
 16. Paljonko vesimeloni tarvitsee kastelua siinä vaiheessa kun melonin alkuja on jo tullut? =) Tämä on vähän arvoitus ensikertalaiselle, olen altakastellut kolmen päivän välein aluslautasen verran, ei nuupota eikä näytä muutoinkaan huonovointiselta. Toivon että kastelu riittääå jotta melonit ei oo kuivaa sahanpurua sisältä.
  Laitoin maaliskuun alussa vesimelonit itämään ja nyt on jo sitten metrisiä varsia, joissa meloneita tuloillaan, suurimmat pingispallon kokoisia. Näillä korkeuksilla lunta on maassa vielä useampi kymmenen senttiä, joten aikaa menee ennenkuin taimet saa kasvariin. Innostuvat kasvamaan sisällä eteläpuoleissen ikkunan edessä vauhdilla, aurinko paistoi pariviikkoa hienosti ja lämmintä piisasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Itse kastelin aika mututuntumalla :D Mieluummin kuitenkin niin että kerran päivässä reilummin eikä montaa kertaa vähän ettei juuret ole koko ajan märässä mullassa ja pääse happanemaan. Mutta hyvin sulla on jo vesimelonit kasvaneet, jos jo nyt on hedelmän alkuja! :O Toivottavasti kelit lämpenee pian ja saat kasvit kasvariin :)

   Poista
  2. Tuleekohan kuva näkyville, [IMG]http://i66.tinypic.com/tahso3.jpg[/IMG]. Siinä olis muutaman päivän takainen kuva =) Olen kyllä ihmeissäni kun noin nopeaa ja hyvin on kasvanu, aattelin että ekaa kertaa kokeillessa se on yritys ja erehdys ja mitään satoa ei saa =)

   Poista
  3. Ei tullut kuvaa suoraan, mutta linkin kautta kyllä. Hienolta näyttää! :)

   Poista
 17. Mun vesimelonin lehdet käpristyy, mikähän niitä voisi vaivata? Ötököitä ole ja kasvavat hyvin, mutta lehdet ovat kippurallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ötököitä ei näy, kastelet taimia riittävästi ja kasvi kasvaa muuten hyvin niin tuskin on vaarallista. Joillakin lajikkeilla on vähän "käppyräiset" lehdet, muistaakseni omissa taimissanikin lehdet alkoivat mennä käppyrään kun taimet olivat kasvaneet tiettyyn kokoon.

   Poista
 18. Tällä hetkellä on noin tennispallon kokoisia "vesimelojia". Kasvihuoneessa ei ole muuta lämmitystä, kuin aurinko. Kesä on (pian) ohi, joten onko noille tiedossa mitään jatkoelämää? Pitääkö vesimelonit viedä asuntoon ikkunan eteen, että jaksavat, vai kasvavatko ne viilenevissäkin oloissa, kun ovat kerran alkuun päässeet?

  VastaaPoista
 19. Kyllä ne jonkin verran kasvaa vielä kunhan muistat kastella riittävästi :) Mutta syyskuun aikana kannattaa sato keräillä pois, itse en taimia lähtisi sisälle kantamaan, sillä ne eivät välttämättä edes sisällä enää viihdy. Toivotaan että ensi vuonna on lämpimämpi kesä!

  VastaaPoista

Jätähän jotain viestiä niin mie vastailen :) Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Epäasiallisia kommentteja en valitettavasti julkaise. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...