sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Hortonomin ja leipurin risteymä

En siis ole edelleenkään miljonääri. Täytyy lotota ensi lauantainakin :D

Sunnuntai on aika usein mulle ainoa vapaapäivä viikossa. Eli siis silloin ei ole töitä tai koulua (koulutehtäviä kylläkin saattaa olla). Sunnuntaina on mukavaa puuhastella kaikenlaista, kun kerrankin on aikaa :) Tänä sunnuntaina se on tarkoittanut sämpylöiden leipomista ja sekä idätyskokeiluja. Tein nimittäin avokadosalaattia ja jäljelle jäi tietysti avokadon kivi. Joskus olen yrittänyt idättää avokadon siementä jollakin kummallisella hammastikkumenetelmällä, mutta lopputuloksena on joka kerta ollut mädäntynyt siemen. Tällä kertaa toimin toisin eli puhdistin siemenen hyvin ja käärin sen yön ajaksi kosteaan talouspaperiin. Yön aikana kuori oli haljennut hieman, johtuu varmaan siitä, että avokadoa leikatessani olin hieman sivaltanut myös siementä :D Laitoin siemenen multaan suippo puoli ylös päin niin, että 1/3 siemenestä jää näkyville. Kastelin siemenen hyvin sekä pistin vielä muovinkin päälle ja vein aurinkoiselle ikkunalle odottamaan :)


Seuraaviksi koekaniineiksi ostin mangon, karambolan ja kaksi passionhedelmää. Aika kärsineitä oli kaikki nämä eksoottisemmat hedelmät minun lähikaupassa, mutta toivottavasti siemenet on vielä elossa :D Löysin roskikselta vielä 4 pientä saviruukkuakin, joten nehän pääsee heti käyttöön, jos nämä minun kokeilut itää :D


Sitten niihin sämpylöihin eli tein tällaisia moniviljaporkkanasämpylöitä. Tässä ohjetta, jos joku innostuu koittamaan myös. Tuli aikas hyviä :) Ensi kerralla teen varmaan hieman isompia ja lisään porkkanaraasteen määrää.

Moniviljaporkkanasämpylät (n. 32kpl)

5 dl vettä
50 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 dl porkkanaraastetta
75 g margariinia
2 dl vehnäleseitä
1 dl auringonkukansiemeniä
10 dl 3-viljan sämpyläjauhoja

Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva, siirappi ja suola. Lisää porkkanaraaste, pehmeä rasva, leseet, auringonkukansiemenet ja jauhot. Alusta tasaiseksi taikinaksi ja anna kohota lämpimässä liinalla peitettynä. 

Vaivaa kohonnut taikina pöydällä ja leivo sämpylöiksi. Anna kohota pellillä. Halutessasi, kostuta sämpylöiden pinta vedellä ja painele niiden päälle auringonkukan siemeniä. Paista 225 asteessa uunin keskitasossa 12-15 minuuttia.

Mie lähen tästä Nellan ja murun kanssa vähän metsäreissulle makkaranpaistoon ja keräilemään männynkaarnaa orkidealle (meinasin vaihtaa toisen orkidean isompaan ruukkuun). Illemmalla varmaan sitten maistellaan noita hedelmiä ja pistän siemenet itämään ;) Mutta näistä lisää myöhemmin. So long!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän jotain viestiä niin mie vastailen :) Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Epäasiallisia kommentteja en valitettavasti julkaise. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...