keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Vähähiilihydraattiset sämpylät

Poikaystävä päätti aloittaa VHH- eli vähähiilihydraattisen dietin. Leipää olisi kuitenkin mukavaa mutustaa aamupalalla. Onneksi netistä googlettamalla löytyi vähähiilihydraattisen leivän/sämpylöiden ohje, jota sitten päätin kokeilla. Olen muokannut ohjetta hieman toimivammaksi ja tulee muuten hyviä sämpylöitä! :) Syön näitä itsekin, vaikka en dietillä olekaan ;P

Taikinan vehnäjauhoista "pestään" hiilihydraatit pois, joilloin jäljelle jää vain sitkos, joka antaa taikinalle sen ominaisen rakenteen. Tässäpä ohje. 


Vähähiilihydraattiset sämpylät

3 dl vettä
8 dl vehnäjauhoja
1 dl kaura-, ruis-  tai vehnäleseitä
1 dl pellavansiemenrouhetta
1 dl auringonkukansiemenrouhetta (voi jauhaa itse kokonaisista siemenistä)
1 dl mantelijauhetta (voi jauhaa kokonaisista manteleista tai mantelilastuista)
1 pss kuivahiivaa
hieman suolaa

Sekoita vehnäjauhot ja vesi isohkossa kulhossa. Vaivaa seoksesta kiinteä pallo. Lisää viileää vettä niin että pallo peittyy ja vaivaa vesi valkoiseksi. Kaada vesi pois ja lisää saman verran lämmintä vettä ja vaivaa vesi valkoiseksi, kaada vesi pois. Toista samaa kunnes vesi on kirkasta, kestää noin 35 min. Viimeisen veden on hyvä olla lämmintä, että kuivahiiva lähtee toimimaan. Sekoita sekaan leseet, pellavansiemenrouhe, auringonkukansiemenrouhe, suola, mantelijauhe  ja kuivahiiva . Alusta taikinaksi (voit lisätä hieman lämmintä vettä tarvittaessa) ja tee 8 pientä sämpylää. Päälle voi painella kokonaisia auringonkukan siemeniä. Nostata lämpimässä n. 45 min (esim. uunissa 40 °C) ja paista 180 °C uunissa n. 15-20 min.

Laskelmieni mukaan yhdessä sämpylässä on hiilareita n. 3,5g. Vertailun vuoksi esimerkiksi yhdessä Vaasan ruispalassa hiilareita on 13g eli tämä on todellaki vhh-vaihtoehto :) Itse käytin leseinä vehnää, sillä niissä näytti tuoteselosteen mukaan olevan vähemmän hiilihydraatteja kuin ruis- tai kauraleseessä! o.O Vieläkin vähähiilihydraattisemman version saa, jos vähentää pellavasiemenrouheen määrää ja lisää lesettä tai mantelijauhetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän jotain viestiä niin mie vastailen :) Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Epäasiallisia kommentteja en valitettavasti julkaise. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...