Erilaiset juustokakut ovat yksi bravuureistani ja kyllä ne tuolle paremmalle puoliskollekin aikas hyvin maistuvat ;) Tällä kertaa tein karpalojuustokakkua ja ajattelin jakaa ohjeen teidän muiden kanssa :) Samalla ohjeella voi tehdä juustokakun muistakin marjoista, esim. puolukasta, mutta jos käyttää jotain vähemmän kirpeää marjaa niin viimeisen kerroksen sokerimäärää saa vähentää. Juustokakun tekemisessä ei ole isoa vaivaa, mutta hyytyminen vie aikaa. Kannattaa siis tehdä kakku valmiiksi vaikka edellisenä päivänä, jos esim. juhlia varten tekee.
Karpalojuustokakku
Pohja:
200g esim. domino tai digestivekeksejä
75-100g voita
Täyte:
6 liivatelehteä
200g tuorejuustoa (vaikka karpalon makuista tai maustamatonta)
2 rkl kiehuvaa vettä
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2,5 tl sitruunamehua
2 dl vispikermaa
Mehukerros:
n. 4 dl karpaloita
4 dl vettä
2 dl sokeria
7 liivatelehteä
Murskaa keksit ja sekoita ne yhteen voin kanssa. Painele leivinpaperilla päällystettyyn irtopohjavuokaan. Laita jääkaappiin jähmettymään.
Sekoita sokerit ja sitruunamehu tasaiseksi massaksi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5 min. Puristele liika vesi pois ja liuota lehdet 2 ruokalusikallisessa kiehuvaa vettä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuuston sekaan koko ajan hyvin sekoittaen. Kääntele kermavaahto varovasti mukaan. Levitä seos keksipohjan päälle ja anna hyytyä pari tuntia jääkaapissa.
Kiehauta kattilassa 4 dl vettä ja karpalot. Siivilöi mehu ja sekoita siihen sokeri. Liota taas liivatelehdet kylmässä vedessä, puristele ylimääräinen vesi pois ja liuota pienessä määrässä kuumaa vettä. Sekoita liivate mehun joukkoon ja jäähdytä mehu (jos on kiire, niin mehua voi jäähdyttää vaikka altaassa kylmässä vesihauteessa). Lisää mehu jäähtyneenä täytteen päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa 2-3 tuntia tai yön yli.
Parempi puolisko teki sunnuntain aamupalalle vielä perunarieskaa edelliseltä päivältä yli jääneestä perunamuusista. Yllättävän nopeita valmistumaan ja mikä maku! Ihan törkeän hyvää :D
Perunarieska (yksi pellillinen tai useampi pieni rieska)
n. litra perunamuusia
1 tl suolaa
1 kananmuna
tilkka vettä tai maitoa
3-4 dl ohra-, hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
Laita uuni lämpenemään 275-asteeseen. Notkista perunamuusia tilkalla vettä tai maitoa. Tämä on helpompaa, jos lämmität perunamuusia hellalla samalla hieman. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Levitä annos koko uunipellille tai tee pieniä rieskoja. Pistele haarukalla (me unohdettiin tämä vaihe :D) ja paista uunin keskitasossa 10-15 minuuttia tai kunnes pintaan ilmestyy rusehtavia laikkuja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätähän jotain viestiä niin mie vastailen :) Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Epäasiallisia kommentteja en valitettavasti julkaise. ;)