Itse en ole kasvissyöjä, mutta silloin tällöin iskee seitanin himo. Jos ihmettelet että mistä tässä nyt on kysymys niin seitan on lihantyyppistä, mutta lihatonta valmistetta, jota voi käyttää lihan tapaan vaikka pihveinä, suikaleina, palapaistin tyypisesti tai jopa valmistaa siitä salamia. Vaihtoehtoja on lukemattomia ja se on lisäksi törkeän hyvää! Seitania voi ostaa valmiina, mutta aika nopsaa sitä valmistaa itsekin. Itse valmistettuna se on myös huomattavasti edukkaampaa. Tässä oma ohjeeni seitanin valmistukseen sekä ohje myös älyttömän hyvälle ja helpolle valkosipulimajoneesille. Seitanin ohjeessa olen mukaillut Chocohilin reseptiä, mutta muokannut sitä hieman mieleisekseni. Enjoy! :)
Seitanin aineksia löytyy mm. ekokauposta ja Punnitse & Säästä-liikkeistä.
Satsista riittää ateriaksi useammalle tai pakastettavaksi asti. Itse tyykkään panostaa maustamiseen taikinan ja marinadin kohdalla, sillä seitanpalaset eivät juurikaan ime makua keitinvedestä.
Seitantaikina:
- 2,5 dl vehnägluteenijauhoja
- 1,25 dl gram- eli kikhernejauhoja
- 2 tl savupaprikajauhetta
- 2 kasvisliemikuutiota
- 2 tl soijakastiketta
- 1,5 dl vettä
Keitinliemi:
- n. 1,5 l vettä
- 1 kasvisliemikuutiota
- 0,25 dl soijakastiketta
- 0,25 dl balsamicoa
1. Sekoita
kuivat aineet yhteen suuressa kulhossa.
2. Liota liemikuutiot
kuumaan veteen. Yhdistä liemi ja soijakastike. Sekoita neste kuiviin aineisiin.
3. Vaivaa taikinaa hetki, kunnes siihen alkaa
muodostumaan sitkoa. Jos taikina meinaa tarttua alustaan kiinni, kastele kädet
vedellä ja jatka vaivaamista. Mutoile taikina pötköksi ja leikkaa
viipaleiksi. Älä säilytä seitanviipaleita pöydällä päällekkäin, sillä ne
tarttuvat toisiinsa kiinni. Kiehauta keitinliemi.
4. Leikkaa
seitanviipaleet haluamasi kokoisiksi ja painele ne hiukan litteämmiksi. Ota huomioon, että palat turpoavat keittäessä lähes kaksinkertaiseksi. Tiputtele palat yksitellen
kiehuvaan liemeen. Keitä noin puoli tuntia ja kaada liemi pois. Seitan on nyt
valmista marinoitavaksi.
Pihvit kiehumassa. |
Astiat kannattaa laittaa veteen likoamaan saman tien sillä taikina tahtoo jämähtää helposti kiinni. Marinadiksi sopii mikä tahansa marinadi mitä laittaisit lihallekin, mutta tässä jonkinlainen ohje mitä olen itse käyttänyt. Mausteita voi laittaa oman fiiliksen mukaan sillä harvoin noita määriä tulee mitattua. Anna seitanin marinoitua jääkaapissa ainakin tunti tai yön yli ja paista sitten pihvit pannulla.
Marinadi:
- 2 valkosipulin kynttä
- 0,5 dl öljyä
- limen tai sitruunan mehua
- Poppamiehen jalosavuaromia
- mustapippuria
- chiliä
- kuivattua tai tuoretta sipulia
- suolaa
- ripaus sokeria tai loraus siirappia
- muuta maustetta mitä mieleen juolahtaa
Aioli:
- 2 kananmunan keltuaista
- 1-3 valkosipulin kynttä
- 4tl sitruunamehua
- n. 2,5 dl öljyä
- suolaa maun mukaan
Huom! Kaikki ainekset tulee olla huoneenlämpöisiä!
Sekoita keltuaiset, murskattu valkosipuli ja 2 tl sitruunamehua. Vatkaa kunnes seos on tasaisen vaaleaa ja paksua. Lähde lisämään öljyä seokseen, aluksi vain muutama tippa kerrallaan ja sitten ohuena nauhana. Ole tarkkana ettei seos juoksetu. Jos juoksettuu niin tilanteen saa korjattua vatkaamalla joukkoon vielä yhden keltuaisen. Lisää lopuksi suolaa maun mukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätähän jotain viestiä niin mie vastailen :) Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Epäasiallisia kommentteja en valitettavasti julkaise. ;)